Tudod, hogy a Ferihegyről felszálló gépek, miért nem haladnak át Budán?

A kőbányai lakosság nagy része elszenvedi az felette elhaladó repülőgépek zaját. Ez ellen tehetetlen és nincs eszköz a kezében.
Kérdezzük meg, mi a véleménye a mesterséges intelligenciának a kerület lakosságát is érintő légiforgalmi kérdésekről.

Miért nem érintik a felszálló gépek a budai oldalt?

 • Budapest repülőtere, a Ferenc Liszt Nemzetközi Repülőtér, a város déli részén található, így az általa kezelt repülőgépek a felszállás során általában a város északi irányába veszik az irányt. Ennek oka a biztonsági szempontokban rejlik.
 • A repülési biztonsági előírások szerint a repülőgépeknek meg kell tartaniuk a biztonságos távolságot az épületektől, hegyektől és más akadályoktól. A Budai-hegység a budai oldalon található, és magas hegyvonulatai akadályt jelentenek a felszálló és leszálló repülőgépek számára. Ezért a repülőgépek általában észak felé veszik az irányt, hogy biztonságosan elkerüljék ezeket a hegyeket.
 • Továbbá fontos megjegyezni, hogy a repülési útvonalakat nemcsak a biztonsági szempontok határozzák meg, hanem az is befolyásolja őket, hogy milyen légiforgalmi útvonalak vannak már meghatározva a térségben, milyen meteorológiai feltételek uralkodnak, valamint milyen zaj- és légszennyezési szempontokat kell figyelembe venni.

Forrás: https://chat.openai.com/chat

Repülési pálya időszakok 6 és 18 óra között. Mondhatni egy tetszőleges napra lekérdezve, ugyanezt a képet mutatja:

Forrás: https://bud.flighttracking.casper.aero/

Ugyanez Schwechat-on, a Bécs melletti repülőtéren:

Forrás: https://flugspuren.at/jart/prj3/flugspuren/main.jart

 • A 2022. évben 49 129 felszállás volt Ferihegyről, amelyből 32 694 Budapest lakosságát terhelte.

Forrás: HungaroControl adatbázis

Éjjel történő felszállási adatok megtekintése:

 • 18 és reggel 6 óra közöttre ilyen összefoglaló adatokat nem lehet jelenleg lekérdezni, de konkrét repülési időszakra nyugodtan rákereshetünk. Nézzünk egy 2023.02.26. 0:42 (vasárnap) éjjeli példát.

Forrás: https://bud.flighttracking.casper.aero/

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy az éjszakai pihenést zavarja-e a felszálló gépek zaja?

 • Igen, éjjeli időpontokban a felszálló és leszálló repülőgépek zajai zavarják az emberek nyugalmát és alvását, különösen azokat, akik közel laknak a repülőtérhez. A repülőgépek motorjainak hangja és a repülők zajának erőssége jelentős lehet, és a zajhatás fokozódhat, ha az éjszakai csendet megszakítják.
 • Az állandó zajhatás hosszú távon káros hatással lehet az egészségre is, például növelheti a stressz szintjét, alvászavart okozhat, és csökkentheti a mentális egészséget. Ezért fontos, hogy a repülőtér kezelői és a hatóságok szigorú szabályokat és előírásokat hajtsanak végre a zaj- és légszennyezés csökkentése érdekében, különösen éjszaka.
 • Az éjszakai repülési tilalom bevezetése, a zajcsökkentő technológiák használata és az alternatív repülési útvonalak kijelölése olyan intézkedések, amelyek csökkenthetik a felszálló és leszálló repülőgépek zaját és javíthatják az emberek alvásminőségét.

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, mennyire kell figyelembe venni a légi-folyosók tervezésénél a lakott területeket?

 • A repülőgépek felszállása során igen fontos figyelembe venni a lakott területeket, mivel a repülőgépek zaj- és légszennyezést okoznak, amely hatással lehet a környezetükben élő emberek egészségére és életminőségére.
 • Ezért a repülőtér tervezésekor és működtetésekor is nagyon fontos szerepe van annak, hogy a lehető legjobban minimalizáljuk a zaj- és légszennyezést. Ennek érdekében a repülőterek általában olyan területeken épülnek fel, amelyek távolabb vannak a lakott területektől, vagy olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek csökkentik a zaj- és légszennyezést.
 • A felszállás során a repülőgépek pilótái is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az adott repülőtér környezetében a lehető legkevesebb zaj- és légszennyezést okozzák. Ehhez olyan felszállási technikákat alkalmaznak, amelyek minimalizálják a zajkibocsátást, például a zajcsökkentő rendszerek vagy a meredek felszállási szögek használatával.

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogy mit tehetünk, ha a felszálló gépek a fővárosi területek felé vannak irányítva?

 • Kapcsolatba lépünk a helyi hatóságokkal: A helyi hatóságok, például a városi önkormányzat, a repülőtér kezelője vagy a légiforgalmi irányító szervezetek felelősek a repülőgépek forgalmának szabályozásáért. Ezért kapcsolatba léphetünk velük, hogy megtudjuk, milyen intézkedéseket terveznek a zaj- és légszennyezés csökkentése érdekében, és hogy javaslatokat tehetünk a probléma megoldására.
 • Támogatjuk a zaj- és légszennyezés elleni küzdelmet: Az érintett lakosoknak szervezetei és a civil szervezetek szintén szerepet játszhatnak a zaj- és légszennyezés elleni küzdelemben. Az ilyen szervezetek lobbizhatnak a helyi hatóságoknál és más érdekelt feleknél a zaj- és légszennyezés csökkentése érdekében.
 • Használjunk zajcsökkentő eszközöket: Ha a felszálló gépek zajának káros hatásait szeretnénk csökkenteni, akkor a zajcsökkentő eszközöket, például füldugókat, zajcsökkentő fejhallgatókat vagy zajszűrős ablakokat használhatjuk.
 • Válasszunk olyan lakóhelyet, amely távolabb van a repülőtértől: Ha az adott városban lakunk, akkor olyan lakóhelyet választhatunk, amely távolabb van a repülőtértől, hogy minimalizáljuk a zaj- és légszennyezés hatásait.
 • Követjük az egészséges életmód szabályait: Az egészséges életmód, például a megfelelő táplálkozás és testmozgás, javítja az egészségünket és erősíti az immunrendszerünket. Ezáltal jobban ellenállhatunk a zaj- és légszennyezés káros hatásainak.

Forrás: https://chat.openai.com/chat

Kapcsolódó cikkek, csoportok:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük