Miért nem látjuk a csillagokat a városban?

A fővárosból kiszabadulva a városlakó igencsak elcsodálkozik a kis és nagyközségi, esetleg kisvárosi égboltra tekintve.

Mi történt a városban, hogy ezt ellehetetlenítették számunkra?

Annak ellenére hogy a jogszabályok világosan megfogalmazzák, hogyan helyezhetők ki fényreklámok, sok esetben csak a felügyeleti szerven keresztül lehetséges ennek a betartatása. A jogszabályokat lásd lentebb.

Ki-Mit-Tud a vidéki életről és égboltról?

 • időnként ott szürkére festi az eget a szürke, kéményekből gomolygó füst,
 • a közvilágítás olyan, mintha egy gyertyafénnyel közlekednél, hiszen jó esetben minden második villanyoszlopon dereng egy lámpa,
 • az autóforgalom sem akkora, mint egy nagyvárosban,
 • cserébe csoda látvány tárul elénk. Egy példa:


Mi történik a városban?

 • Az áruházak fényreklámokat alkalmaznak a nagyobb bevétel reményében. Lásd a Shopmark fényeit a cikk alján.
 • A stadionok led reflektorokat alkalmaznak, sajnos takarás hiányában. Lásd az MTK pálya fényeit a cikk alján.
 • A nagyobb cégek fényreklámokat alkalmaznak a nagyobb forgalom reményében. Lásd a Telekom fényeit a cikk alján.
  • Jeleztük a Ferencvárosi Önkormányzat számára a problémát. Kértük intézkedésüket, hogy este a villódzó fényreklámokat, nem kell nappali fényerővel üzemeltetni.
  • Frissítés: A levelünket követően a Ferencvárosi Önkormányzat segített a jogszabályban megfogalmazott rendelkezés betartatásában, így szeptember közepétől a Telekom 21:00 órától csökkentette a LED fal fényerejét. Köszönjük szépen!
 • Újabb fényszennyezők:

Önkormányzatok rendelkezése általánosan:

Reklámfények, fényreklámok, eseti jellegű, eseményekhez kötődő fényhatások:

 • funkció: időben és térben csak a legszükségesebb mértékű legyen, illetve ne zavarja a közfunkciókat (közlekedők elvakítása, figyelemelterelés “magán díszkivilágítás”, stb.),
 • gazdaságosság: funkcionális és esztétikai hatását minél kisebb energiaigénnyel és a településképet nem zavaróan fejtse ki,
 • vizuális: lehetőleg visszafogott fénytechnikai eszközökkel érje el a célját; kerülendő a villogó és mozgó fényeffektusok alkalmazása.

Jogszabályok elég meglepő módon, inkább csak a budai oldalt védik:

 • Ferencvárosi rendelkezés:
  21. és a 35. § alábbi pontjaiban:
  (3) Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag 1200 lumen vagy 80 Watt mértéket meg nem haladó hatékonyságú, statikus meleg fehér színű fényforrások használhatóak.
  (4) Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.
  (3) A Duna felől látható felületeken, illetve bármilyen Budáról (Gellért-hegyről) látható helyen hirdető-berendezés, reklámhordozó, fényreklám nem helyezhető el.
  Forrás: https://net.jogtar.hu/rendelet?council=ix-kerulet&dbnum=555&docid=A1700035.09R&searchUrl=/rendelet-kereso/gyors%3Fcouncil%3Dix-kerulet%26keyword%3Drekl%25C3%25A1m
 • Hasonlóképp rendelkezik Győr is:
  20, 54. és 64. paragrafusban foglaltak szerint:
  (6) Az üzletfelirat és cégér önálló fényforrással rendelkezhet vagy külső fényforrással megvilágítható, de villogó fénytechnika, futófény és egyéb fényreklám nem alkalmazható.
  (7) A fényreklám fénye nem vibrálhat, nem villoghat.
  (5) A cég- és címtábla, cégér, üzletfelirat önálló fényforrással rendelkezhet, vagy külső fényforrással megvilágítható, de nem vibrálhat, nem villoghat, nem lehet futófény, fényújság.
  Forrás: http://jogtar.gyor.eu/?p=17175

Fényszenyezés:

Ma már egyértelműen bizonyított az éjszakai fény élővilágra gyakorolt negatív hatása. Az állatvilágban többek között a vonuló madarak, fényre rajzó rovarok a legveszélyeztetettebbek. Az emberi szervezet az éjszakai fényt lehunyt szemen keresztül is érzékeli, ennek hatására csökken a melatomin nevű hormon termelése, amely hormon gátolja a rákos sejtek működését. A látható fény különböző tartományai eltérő hatással vannak a hormontermelésre: a monokróm vörös fény nem befolyásolja a hormontermelést, a legkárosabb a kék fénytartomány.

Néhány szemléltetett eset:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük