Megmutatjuk, hogy a tetőd napelem kompatibilis-e?

Nézd meg, a tetőd mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, milyen teljesítményű napelem fér el rajta és mennyi áramot tudsz napelemmel megtermelni egy évben!

https://nappalhajtva.budapest.hu/szolar-terkep/

Tízmillió négyzetméter napelem telepítésével nagyon jelentősen tudnánk csökkenteni Budapest károsanyag-kibocsátását és energiafüggőségét. Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzat programot indított, amelynek célja a napenergia széleskörű elterjesztése és integrálása Budapest életébe.

Budapesten egyelőre az összes áramfogyasztásnak csak töredékét, kevesebb mint 1%-át adják napelemek. Ahhoz, hogy teljesülni tudjanak a Budapesti Klímastratégiában lefektetett klímacélok, nagyjából a 130-szorosára kell növelni a jelenlegi fővárosi napelem kapacitásokat. A Budapesti Klímastratégiában a Főváros vállalta, hogy 40% csökkentés ér el a főváros szén-dioxid-kibocsátásában 2030-ra.

Összesen 1500 MW teljesítményű azaz körülbelül tíz millió négyzetméter napelem telepítésével közel ötszázezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítanánk meg. Ez annyi, amennyi az összes budapesti lakos egy évi áramfelhasználásából a légkörbe kerül. A napelem-program eredményeképp Budapest összes CO2-kibocsátása nyolc százalékkal csökkenne.

A Fővárosi Önkormányzatnak nincs erőforrása és hatásköre arra, hogy a városi energiaellátás és a környezetvédelem komplex problémáit önállóan megoldja. A Főváros ugyanakkor szeretne szerepet vállalni a budapesti napelemes fejlesztések előmozdításában, az összes érintett: a lakosság, az áramszolgáltató, közösségi közlekedés, kerületi önkormányzatok, a finanszírozók, és iparági szakértők bevonásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük