Malátaszárító hasznosítása Kőbányán

  • Önök szerint milyen előnye lenne annak, hogy ha a Kőbánya közepén elhelyezkedő Malátaszárító épületében egy hasznos létesítmény üzemelne a jövőben, a meglévő környezetszennyező hulladéklerakó és feldolgozó telep helyett?
  • Vajon mennyiben változna a kerület vonzereje, ha egy kiemelt fontosságú intézmény jönne a kerületbe?
  • Milyen hatást gyakorolna ez a lakosok és a kerületbe látogatók életminőségére?

Milyen a terület most?

A háromkéményes malátaszárító, melyet korábban a sörgyártáshoz elengedhetetlen csíráztatott maláta aszalására használtak fel és az épülethez kapcsolódó kétemeletes árpamagtár és malátaáztató épület műemléki védelem alatt áll. Jelenleg viszont egy hulladékkezelő cég használatában van.

Talán köztudott, hogy a hulladékfeldolgozó cég hulladék-lerakóként, valamint a hulladék szétválogatására használja az udvart. A feldolgozatlanul maradt építőanyag tárolása, ahogyan a kapcsolódó cikkben is látható, szélviharban jelentős porvihart okoz a környéken. Mindenki találgathat, hogy vajon milyen agyagokat tartalmaz ez a por és mennyire káros a környezetében élők egészségére.

Milyen koncepciók kerültek napvilágra az elmúlt években?

Az Országos Széchényi Könyvtár, Kőbányai Sörgyár S1 területére való telepítési lehetőségének tanulmányterve:

Az OSzK áttelepítési lehetőségének tanulmánytervét elkészítették. Amelynek első lépése lett volna a területre tervezett ART 10 művész- és oktatási negyed létrehozása az OSZK áttelepítése. A fejlesztési tervekhez állítólag látványfilm-videó is készült.

OSZK:

  • Az Országos Széchényi Könyvtár Magyarország nemzeti könyvtára. Feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig. Jelenleg itt található: Budavári Palota
  • Reméljük, hamarosan Kőbányán.

Más bejegyzések alapján 2006-ban négy építésziroda, három javaslatát mutatták be:

A kőbányai sörgyár 1. telepének nehezen hasznosítható épületeit, továbbá a hatalmas pincerendszerét kívánták átalakítani. A fejlesztést bekapcsolták az INTERREG III B/ CADSES/ MISTER-programba, amely nyolc európai partnerrel való együttműködést, tudáscserét jelentett, s mindezek mellett a Podmaniczky-program kínálta lehetőségeket is ki kívánták használni a résztvevők. 

Kalandház koncepciója egy diplomamunkába foglalva:

Az építészeti program a malátaszárító épületében, meghatározott sorrendben teljesíthető kalandállomásokat tartalmazó kalandházat; a malátaszárító és közvetlen környezete alatt húzódó pincerendszer részletben kialakított paintball-funkciót, illetve a kettő közötti kapcsolatot és a kiszolgáló funkciók elhelyezését szolgáló, a pincék elérése okán földbe helyezett épületet foglal magában.

Malátaszárító, mint Kalandpark
Budavári Palota – OSZK

Források:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük